Anbefalte restauranter i Izmir

Izmir tilbyr et behagelig klima, avslappende atmosfære, lite tigging, et godt hotellutvalg, et interessant arkeologisk museum, meget gode shoppingmuligheter og ok mat.

For nordmenn flest er Izmir et sted man passerer på vei til Efesus eller Bergama. Izmir – eller Smyrna som man før kalte byen – er Tyrkias tredje største. Den ble grunnlagt av Aleksander den store på 300-tallet f. Kr, i dag en by med cirka 4 millioner innbyggere som er kjent for å være fornøyelsessjuke og ultravestlige. Dagbladet hadde her forleden en tosiders presentasjon av Izmir som en fantastisk ferieby, og vi mener dette et alternativ til de mer turistifiserte stedene som Antalya eller Marmaris. Men dette er ikke Istanbul, verken kulturelt eller restaurantmessig.

Shopping med varierende priser
Når det gjelder shopping, vil Izmir være noe av det mest pålitelige man kan finne i Tyrkia. Her forleden var jeg i Izmir og kjøpte en av disse håndmalte og gullforgylte Kütahaya-vasene. Ettersom dette er en by som først og fremst beror på lokalbefolkningens kjøpevaner, sto prislappen (ca 350 kr) plassert ved siden av gjenstanden. Noen få uker senere dro jeg på en gruppetur til en av de mer populære turiststedene i Tyrkia. Vi ble da guidet rundt i et keramikkverksted for så å skulle kjøpe vaser. Etter en grundig innføring ble vi vist rundt i lokalene. Til slutt sto jeg rett overfor nøyaktig den samme vasen som jeg hadde kjøpt. Prisen var plutselig 1000$. Femstjerner.no har besøkt denne byen cirka 15 ganger opp gjennom årene, og vi innrømmer glatt at det kulinariske mangfoldet ikke er på nivå med Istanbul. Men denne byen her ikke helt uinteressant på gourmetfronten.

Minimalismen lever
Når det gjelder de beste hotellrestaurantene, kan Izmir skilte med tre luksushoteller. To midt i byen og Crowne Plaza Izmir cirka 10 km utenfor sentrum. Det totalrenoverte Swissôtel Grand Efes er til og med blitt medlem av supereksklusive Leading Hotels of the World. Det forhindret ikke at solbrillene mine ble knabbet da jeg glemte dem igjen på hovedrestauranten Equinox. Ellers er interiøret på Equinox ultramoderne, mens rettene er tradisjonelle og usedvanlig små. Spesielt lammefileten var så minimalistisk at jeg sa ifra.

–Do you want more? spurte hovedkelneren.
–Can I have?

Dermed kom en ny porsjon på bordet – som forøvrig ble ført på regningen. Slik mangel på service er jo utilgivelig, og stedet er herved ikke anbefalt. Lunsjrestauranten Café Swiss på samme hotellet er like ultramoderne. Men der var servicen til gjengjeld helt unik. Det var omtrent like før jeg inviterte servitørene på rommet mitt om kvelden.

Hilton Izmir Hotel
Hiltonhotellet begynner å ligne en fallert Paris Hilton, med valker, appelsinhud og saggy rumpe. Loungen er imidlertid eksotisk og trivelig, og man serverer slikt som cæsarsalad og kyllingbryst til rundt hundrelappen. En 0,33 pils koster 40 kr! Hovedrestauranten i niende etasje baserer seg for mye på turistgrupper. Selv om de har pusset opp, er det for mye buffetstil, og hangarstemningen kaster lange, nøytrale skygger over stedet. De skilter riktignok med en bitteliten gourmetavdeling og trivelig service.

Crowne Plaza Izmir
På Crowne Plaza Izmir, som ligger et stykke utenfor sentrum, serverer man på Manzara restaurant en fireretter til 150 kroner, med et glass øl eller vin inkludert. Bedre pristilbud enn dette får man neppe på et femstjerners luksushotell i 2011. Maten er helt middels. Store porsjoner og entusiastisk service, på grensen til at gjestene føler seg overmannet og håper, idet servitøren nærmer seg, at han ikke kommer til mitt bord. Noen liker servitører som dulgter i skuldra og klapper en på ryggen. Jeg kan igrunnen styre meg for denslags, spesielt på gourmetrestauranter der man betaler for en viss formalitet og diskresjon. Men det er Tyrkia, og det positive er jo at gjesten føler seg viktig. På Manzara er utsikten utover Izmirbukta fin og interiøret nytt. Klassisk og moderne art deco-aktig.

Fisk i solnedgang
Izmir har mange fiskerestauranter, men få virkelig gode. I Alsancac, Izmirs absolutte sentrum, ligger Kordon-området, en cirka 500 meter lang rekke med kafeer og restauranter ved havet. Her sitter lokalbefolkningen og nyter solnedgangen og gruer seg til neste arbeidsdag. De fleste restaurantene langs Kordon er fiskerestauranter som for nordmenn vil fortone seg både middelmådige og overraskende dyre.

Nedkjølt og trendy
Har man lyst på mer trendy steder ligger det flere interessante kafeer og restauranter langs Dr. Mustafa Enver Caddessi, hvor Biyer Café & Restaurant skiller seg ut som en av de aller mest trendye. Her finner man byens cool and beautiful. Stedet er en virkelig oase når temperaturen sommerstid kryper opp mot 40c ettersom de har det kraftigste airconditionanlegget i hele byen. God og moderne mat serverer de også. Deilig å sitte der sommerstid, iskaldt ellers. Vi holdt på å fryse på oss en forkjølelse da vi satt inne i en tolv-tretten graders vårkveld. I april 2011 startet %100 Restarant Café & More. Den ligger i samme gaten som Biyer. Enorm meny med vekt på det italienske og tyrkiske. Jeg spiste en fajitas (75 kr). God kylling, men dårlig med tilbehør. Ellers, når det gjelder virkelig rimelige steder, har man Köfteci Zeki Usta ved foten av gaten som leder opp mot Balcova Termal. Tusenvis av nordmenn er innom Balcova behandlingssenter hvert år for å få behandling mot leddsykdommene sine. Besøker du Köfteci Zeki Usta (Mithapasa Cd 263/C) spiser du for eksempel kylling langt over det man får på de fleste gourmetrestaurantene. Ok, interiøret er enkelt, men alt er nytt og ren og behagelig. Betaler man 50 kr for en nydelig kyllingrett m/brød og salat til, må man se gjennom fingrene at man sitter relativt hardt og bordet har en glassplate.

Izmir er ennå ingen gourmetby, men vi har besøkt byen mange ganger siden 1990-tallet, og mener å merke en viss positiv utvikling – selv om det går sent. Steder som vi syntes var ok for ti år siden, har nå blitt avlegs, både interiør-og matmessig.

Du vil antakelig spise bedre i Izmir enn noe annet sted på vestkysten av Tyrkia. Vi mener også at Izmir har mer, rent matmessig, å tilby turister enn en by som Antalya. I grunnen er det bare byer som Istanbul og Ankara som vil overgå Izmir på matfronten.

Av Per Bjørnar Grande

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*